RAZEM PODBESKIDZIE POPIERA STRAJK LEKARZY REZYDENTÓW I LEKAREK REZYDENTEK

W Warszawie od 12 dni trwa protest głodowy lekarzy rezydentów. Od ponad tygodnia w całej Polsce pracownicy ochrony zdrowia organizują protesty i akcje solidarności z głodującymi. W Bielsku-Białej, lekarze i lekarki zrzeszeni w Okręgowej Radzie Lekarskiej Beskidzkiej Izby Lekarskiej, poparli żądania lekarzy rezydentów domagających się zwiększenia nakładów na służbę zdrowia, rozwiązania chronicznych problemów wynikających z niedofinansowania służby zdrowia i godnego wynagrodzenia za swoją pracę.

Młodzi lekarze w trakcie specjalizacji starają się zmusić ministerstwo zdrowia do zmian w polskim systemie opieki zdrowotnej. Lekarze z Porozumienia Rezydentów OZZL rozpoczęli jednoczenie wszystkich zawodów medycznych walczących o poprawę sytuacji w polskiej ochronie zdrowia. Protest bezpośrednio wspiera Porozumienie Zawodów Medycznych – największa organizacja reprezentująca większość pracowników ochrony zdrowia – pielęgniarki, położne, ratownicy medyczni, logopedzi, dietetycy, psychologowie. Dziś wszystkie te grupy mówią jednym głosem.

Młodzi medycy walczą dzisiaj o godność swojej pracy, ale przede wszystkim – o zdrowie i życie swoich pacjentów. Ci pacjenci to także my i nasze rodziny. Brutalna prawda jest taka, ze już dzisiaj nie ma nas kto leczyć. Czekamy w kolejkach do specjalistów nawet po kilka lat. Brakuje ośrodków rehabilitacji i przychodni. Z mapy Polski i Regionów znikają kolejne placówki, gdzie pacjenci mogą korzysta z publicznej opieki zdrowotnej – w Szczyrku zlikwidowano poradnię dla kobiet, obecnie istnieje duże prawdopodobieństwo likwidacji ambulatorium medycznego. W Bielski-Białej w Beskidzkim Centrum Onkologii zlikwidowano poradnię hepatologii. Bezmyślny system kontraktowania powoduje, że już na początku roku nie ma miejsc na zabiegi, rehabilitację i wizyty u lekarzy specjalistów. W wielu regionach Polski umówienie babci czy rodziców na wizytę u lekarza geriatry jest po prostu niemożliwe, bo system kontraktowania nawet nie przewiduje takich usług. Jeśli na skierowaniu lekarz POZ nie napisze PILNE!! na konsultacje ze specjalistą czeka się rok, najbliższy wolny termin, aby skonsultować się ze specjalistą endokrynologiem w Szpitalu Wojewódzkim, to styczeń 2019!. Na szpitalnych oddziałach ratunkowych zdarza się, że pacjent czeka wiele godzin na zaszycie rany tylko dlatego, że na oddziale jest tylko jeden chirurg.

Lekarze rezydenci alarmują: brakuje personelu medycznego niemal wszystkich profesji. Średni wiek pielęgniarki to dziś ponad 50 lat. Młodzi ludzie nie chcą przez lata szkolić się do zawodu, w którym czekają na nich głodowe pensje, nadgodziny i dorabianie na kilku etatach.

W większości szpitali normy zatrudnienia nie istnieją̨ lub są̨ zbyt niskie. Personel jest skrajnie przemęczony. Raz na jakiś czas z mediów dowiadujemy się o kolejnym lekarzu, który umarł na dyżurze z przemęczenia. Z powodu złych warunków pracy i niskich płac część́ kadry medycznej emigruje z kraju, często nawet nie podejmując pracy po ukończeniu studiów. Tych ludzi bardzo dziś brakuje. Prezes Beskidzkiej Izby Lekarskiej podkreśla, że lekarze pracują dużo więcej niż wynosi normalny tygodniowy czas pracy, NIK wykazał przypadki pracy nawet ponad 400 godzin miesięcznie. Problemy z jakimi boryka się poradnia chorób zakaźnych w szpitalu onkologicznym w Bielsku-Białej dotyczy braku lekarzy tej właśnie specjalizacji i istnieje poważne ryzyko, że zostanie ona w przyszłym roku zamknięta.

Wszystkie te problemy mają jedną przyczynę: dramatyczne niedofinansowanie publicznej ochrony zdrowia i traktowania opieki zdrowotnej jako niepotrzebnego kosztu. W Polsce na opiekę zdrowotną przeznaczamy o wiele za mało pieniędzy. PiS nie planuje tu żadnych istotnych zmian. Od początku protestu minister zdrowia Konstanty Radziwiłł spotykał się z głodującymi lekarzami tylko po to by powiedzieć, że nic nie może zrobić a ich postulaty są nierealne.

Skutki takiej polityki widać także w naszym regionie: protest bielskich ratowników medycznych domagających się podwyżki płac. Zeszłoroczny spór zbiorowy w Specjalistycznym Psychiatrycznym Zespole Opieki Zdrowotnej, gdzie pracownicy domagali się podwyżki płac i poprawy warunków pracy.

Polska ochrona zdrowia oparta jest na leczeniu zaawansowanych chorób i ich powikłań zamiast na zapobieganiu i wczesnej diagnozie. To musi się zmienić! W sektorze zdrowia konieczne jest radykalne podniesienie nakładów, stworzenie wieloletniej strategii walki z kryzysem kadrowym i wprowadzenie bezpiecznych norm czasu pracy.

Razem przygotowało kompleksowy program po długich konsultacjach z pacjentami i pracownikami ochrony zdrowia. Korzystaliśmy z najnowszej wiedzy specjalistycznej oraz rekomendacji komisji europejskiej. Cały program jest dostępny na naszej stronie internetowej www.partiarazem.pl.

Na koniec chcielibyśmy przypomnieć, że lekarze rezydenci, głodujący w Warszawie, walczą przede wszystkim o godną opiekę zdrowotną dla wszystkich pacjentów. Wszyscy powinniśmy ich w tym wspierać – także w interesie własnym i naszych bliskich.