125 rocznica powstania PPS

Wczoraj świętowaliśmy 125 rocznicę powstania Polskiej Partii Socjalistycznej, jednej z najważniejszych formacji lewicowych w historii Polski, ufundowanej na ideałach wolności, równości i sprawiedliwości społecznej. Z tej okazji Okręg Partii Razem Podbeskidzie zorganizował spotkanie na placu Wolności w Bielsku – Białej. Historię PPS i PPSD przypomnieli Agnieszka Lamek-Kochanowska i Szymon Kania z Zarządu Okręgu Podbeskidzie oraz Mateusz Trzeciak z Zarządu Krajowego Partii Razem.

Na Śląsku Cieszyńskim, pełnym tkalni, hut i kopalń, zorganizowany ruch socjalistyczny wychodził z dwóch wielkich ośrodków przemysłowych – z Bielska na wschodzie i z Ostrawy Morawskiej na zachodzie. Reprezentantem robotników i robotnic była od 1892 r. Polska Partia Socjalno-Demokratyczna Galicji i Śląska Cieszyńskiego (PPSD). Partia niosąca na swych sztandarach dwa najważniejsze hasła: socjalizm i Polska. Jej organy prasowe Równość, potem Robotnik Śląski, były jednymi z najważniejszych „głosów” ludności polskiej na terenie Śląska Cieszyńskiego. PPSD dominowała w sferze polityki, w ruchu związkowym, działalności kulturalnej, oświatowej, a każda forma jej działań, każda akcja, jak np. obchody 1 Maja, zawsze pełne były odwołań do polskości i wyraźnych deklaracji przynależności Śląska Cieszyńskiego do macierzy.

Processed with VSCO with a9 preset Processed with VSCO with a9 preset

To właśnie socjaliści byli jedną z głównych sił politycznych tworzących się zrębów władz polskich na terenie Śląska Cieszyńskiego. Współtworzyli i popierali powstałą 19 października 1918 r. Radę Narodową Księstwa Cieszyńskiego, która sprawowała władzę w imieniu Polski. Jednym z trzech jej prezydentów był socjalista Tadeusz Reger, lider PPSD

Na zakończenie uroczystości złożyliśmy kwiaty pod tablicą upamiętniającą pobyt w Bielsku – Białej Józefa Piłsudskiego – członka PPS – w 1915 roku. Wszystkim obecnym serdecznie dziękujemy za wspólne świętowanie tej ważnej rocznicy.