STOP FAJERWERKOM – PETYCJA

22 listopada w siedzibie Okręgu Podbeskidzie Partii Razem odbyła się konferencja prasowa, w sprawie petycji o zakazie używania materiałów pirotechnicznych powodujących hałas podczas imprez miejskich.

W imieniu Razem głos zabrał Jarosław Hess, który zaprezentował petycję i podał zasadnicze argumenty za jej wprowadzeniem.

Fajerwerki to rozrywka głośna, zagrażająca zdrowiu i życiu zwierząt – zarówno tych domowych, posiadających właścicieli, jak i tych bezdomnych, przebywających w Miejskim Schronisku dla Bezdomnych Zwierząt. Dla zwierząt już kilka minut takiego, bardzo nieprzyjemnego dla nich, doświadczenia jest niewyobrażalnym stresem. Wiele zwierząt w panice ucieka i gubi drogę powrotną do domu, a ogromna część umiera na zawał.
Cierpią również zwierzęta gospodarskie i te dziko żyjące w mieście – w parkach i w lasach. Niejednokrotnie zdezorientowane i ogłuszone ptaki giną w zderzeniu z budynkami i drzewami.DSC_6888a
Coraz więcej państw i nawet polskich miast odchodzi od tego rodzaju rozrywki na rzecz np. Nie mniej widowiskowych laserowych pokazów światła czy fajerwerków bezhukowych. We Włoszech w ponad 800 miastach i gminach funkcjonuje zakaz fajerwerków w sylwestra! W Turynie za złamanie antyfajerwerkowych przepisów grozi areszt i zarzut maltretowania zwierząt. We Wrocławiu fajerwerki zastąpiono widowiskiem laserowym, a w Poznaniu zamiast sztucznych ogni odbywa się tzw. mapping, czyli widowisko wizualne wyświetlane na fasadach kamienic.

Poniżej przedstawiamy treść petycji:

Prezydent Miasta Bielska-Białej

Jacek Krywult

plac Ratuszowy 1

43-300 Bielsko-Biała

Petycja w interesie publicznym

Szanowny Panie Prezydencie,

zwracamy się do Pana o odstąpienie miasta, spółek miejskich oraz instytucji nadzorowanych przez miasto od używania materiałów pirotechnicznych powodujących hałas podczas imprez miejskich i sportowych odbywających się na terenie miasta Bielska-Białej.

Postulujemy rozszerzenie zakazu używania materiałów pirotechnicznych w miejscach publicznych także na dni dopuszczane przez uchwałę Radę Miejskiej z 1995 r., czyli wigilię Bożego Narodzenia i święta Bożego Narodzenia, 31 grudnia i 1 stycznia, Święta Wielkanocne, Święto Niepodległości i czas obchodów Dni Bielska-Białej.

Uzasadnienie

1. Fajerwerki to rozrywka głośna, zagrażająca zdrowiu i życiu zwierząt – zarówno tych domowych, posiadających właścicieli, jak i tych bezdomnych, przebywających w Miejskim Schronisku dla Bezdomnych Zwierząt. Dla zwierząt już kilka minut takiego, bardzo nieprzyjemnego dla nich, doświadczenia jest niewyobrażalnym stresem. Na dźwięk petard i fajerwerków mnóstwo psów i kotów wpada w histerię. Chowają się w najdalszych kątach mieszkania, piszczą skomlą i trzęsą się ze strachu, zupełnie nie rozumiejąc kanonady przeraźliwych wystrzałów. Wiele zwierząt w panice ucieka i gubi drogę powrotną do domu, a ogromna część umiera na zawał. Również u ludzi często głośne wybuchy fajerwerków wywołują stany lękowe, niepokój i strach.

2. Cierpią również zwierzęta gospodarskie i te dziko żyjące w mieście – w parkach i w lasach. Niejednokrotnie zdezorientowane i ogłuszone ptaki giną w zderzeniu z budynkami i drzewami.

3. Dla mieszkańców taki pokaz to kilka minut rozrywki, bez której mogą się obejść, natomiast dla zwierząt to ogromny stres i zagrożenie, na które narażamy je zupełnie niepotrzebnie. Coraz więcej państw i nawet polskich miast odchodzi od tego rodzaju rozrywki na rzecz np. nie mniej widowiskowych laserowych pokazów światła czy fajerwerków bezhukowych. We Włoszech w ponad 800 miastach i gminach funkcjonuje zakaz fajerwerków w sylwestra! W Turynie za złamanie antyfajerwerkowych przepisów grozi areszt i zarzut maltretowania zwierząt. We Wrocławiu fajerwerki zastąpiono widowiskiem laserowym, a w Poznaniu zamiast sztucznych ogni odbywa się tzw. mapping, czyli widowisko wizualne wyświetlane na fasadach kamienic.

4. Coraz większą popularnością od kilku lat cieszą się akcje „Nie strzelam w sylwestra” organizowane przez pozarządowe organizacje prozwierzęce – coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z bezsensownego zadawania cierpienia zwierzętom i rezygnuje z tej szkodliwej tradycji. Należy pamiętać, że obowiązująca Ustawa o ochronie zwierząt penalizuje złośliwe straszenie i drażnienie zwierząt.

5. Wybuchy fajerwerków uwalniają do środowiska wiele toksycznych substancji. Wytworzony przez nie dym oraz szkodliwe pyły długo utrzymując się nad miastami współtworzą smog i stanowią zagrożenie m.in. dla osób cierpiących na astmę. Fajerwerki zawierają m.in. szkodliwe chlorany i azotany baru, negatywnie wpływają na drogi oddechowe, mogą nasilać objawy astmy.

6. Wybuchy fajerwerków i petard mogą powodować nieodwracalne uszkodzenia słuchu, gdyż wywołany przez nie hałas znacznie przekracza  normy ujęte w przepisach jako najwyższe dopuszczalne natężenie dźwięków mierzone w decybelach.

Szanowny Panie Prezydencie, ze względu na interes publiczny prosimy o odstąpienie używania materiałów pirotechnicznych na terenie miasta Bielska-Białej. Jesteśmy przekonane i przekonani, że naszą prośbę podziela spora część mieszkańców i mieszkanek miasta Bielsko-Biała.

W imieniu Partii Razem,

Członkini Zarządu Okręgu Podbeskidzie