Zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia przez Fundację Życie i Rodzina

Zwolennicy całkowitego zakazu aborcji niezmiennie ignorują obowiązujące prawo, pomimo możliwości nałożenia na nich administracyjnej kary pieniężnej.
W związku z tym w Komendzie Miejskiej Policji w Bielsku-Białej złożyliśmy zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia przez Fundację Życie i Rodzina, wykroczenia z art. 51 paragraf 1 i art. 141 Kodeksu wykroczeń, mówiących o wywoływaniu zgorszenia w miejscu publicznym oraz o umieszczaniu w miejscu publicznym nieprzyzwoitych zdjęć.
8 marca 2018 r. miedzy 16:00 a 17:30 w Bielsku-Białej na Pl.Bolesława Chrobrego pojawił się drastyczny baner. Przedstawiał on uszkodzone, zakrwawione szczątki. Zdjęcia zestawione były z nieprawdziwymi informacjami o przerywaniu ciąży. Organizację, która ten baner postawiła, nie obchodzi, jak wiele cierpienia ten widok przysparzać może kobietom i mężczyznom, nie interesuje ich wpływ tych obrazów na dzieci. Celem tej akcji jest wyłącznie zastraszenie obywatelek i obywateli.
Nie możemy godzić się na zawłaszczanie przez organizacje wrogie kobietom i dzieciom przestrzeni! Na epatowanie obywatelek i obywateli makabrycznymi obrazami i manipulowanie opinią publiczną! Możemy z tym walczyć! Powołując się na kodeks wykroczeń i artykuły 51 i 141 możemy domagać się od policji ukarania osób organizujących pikiety i odpowiedzialnych za wywieszenie makabrycznych plakatów. Jak to zrobić?
Przede wszystkim należy przygotować dokumentację: zrobić zdjęcia, zanotować godzinę, datę, miejsce pikiety. Pobierzcie ze strony http://zdalaodszpitala.pl wzór zawiadomienia, wypełnijcie go, a następnie zanieście osobiście na komisariat lub wyślijcie mailem!
Zachęcamy do interwencji w oparciu o przepisy kodeksu wykroczeń oraz materiały dostępne na http://www.zdalaodszpitala.pl/wzory-pism/ !