Parking przy ul. Broniewskiego – płatny?

Jeden z mieszkańców Bielska – Białej zasygnalizował nam dziwną sytuację parkingu na rogu PCK i Broniewskiego.
Powstał tam spory parking, co powinno cieszyć mieszkańców osiedla Grunwaldzkiego, osób przyjeżdżających na mecz czy też na targowisko, jednak parking ten podobno jest płatny i to w godzinach 8-16 od pn-pt. Powoduje to pewne utrudnienie, mieszkańcy z niego korzystają niechętnie z powodu opłat, tak samo osoby przyjezdne, które wolą zaparkować za darmo na pobliskich miejscach parkingowych dla mieszkańców. Parking nie jest wykorzystywany, tak jakby mógł, służy głównie kibicom przyjeżdżającym na mecz lub osobom, które w soboty przyjeżdżają na targ.

Piszemy “podobno” nie bez powodu. Jedni twierdzą, że widzieli tam parkingowego, inni, że nie. Na wykazie płatnych parkingów go nie ma. Pojechaliśmy to sprawdzić i parkingowego spotkaliśmy. Napisaliśmy więc zapytanie do MZD z prośbą o informację publiczną. Odpowiedź była zaskakująca:
– Parking jest płatny, ale aktualnie nie ma parkingowego. Ze względu na dobrą sytuację na rynku pracy MZD nie można znaleźć pracownika. Parking więc nie generuje ani przychodów, ani kosztów.
– Parking kosztował nas wszystkich 1314000 zł, ale MZD nie zna danych dotyczących jego obłożenia, a szkoda.
Czy nie lepiej znieść całkowicie opłatę za parking, tak by był on wykorzystywany 7 dni w tygodniu, chociażby przez samych mieszkańców osiedla i ich gości? Czy problem ze znalezieniem pracownika nie powinien być motywacją do polepszenia warunków pracy parkingowych w naszym mieście?

Na szczęście w odpowiedzi na nasze zapytanie otrzymaliśmy również informację, że MZD “przeanalizuje możliwość odstąpienia od poboru opłat(…)”. Chyba warto reagować i pytać, jak myślicie?

Poniżej publikujemy pełną odpowiedź MZD na nasze zapytanie o parking:

Odpowiedź e-mail z dnia 15.05.2018r.

Comments are closed.