Kino Razem Podbeskidzie

Zapraszamy na kolejne spotkanie z filmem:

Latem 1959 roku, podczas wystawy amerykańskiej w Moskwie poświęconej osiągnięciom Stanów Zjednoczonych w dziedzinie nauki, technologii i kultury, przed boksem prezentującym wzorową kuchni w tzw. idealnym domu amerykańskiej rodziny, pomiędzy Chruszczowem i Nixonem doszło do wymiany zdań na temat zalet amerykańskiego stylu życia. Dyskusja o zmywarkach do naczyń toczona między przywódcami dwóch supermocarstw przeszła do historii jako, tak zwana debata kuchenna (Kitchen Debate).
Wydarzenie to, starannie zaaranżowane propagandowo, dość dobitnie pokazało, że kuchnia przestała być przestrzenią prywatną, a stała się przestrzeni publiczną poddaną działaniom dwóch ideologii i systemów politycznych. Jednym słowem, kuchnia stała się polityką. Debata Kuchenna była kulminacyjnym momentem w historii kuchni, która od początku XX wieku radykalnie zmieniała swój charakter. Początki tego procesu utożsamiane są z rewolucją.

Pomysł na swój film „O kuchni w kuchni”, reżyser zaczerpnął z książki “My i nasze domy”, w której znajdował się artykuł o Instytucie Badań Domowych. W latach pięćdziesiątych instytut ten przeprowadził studia nad kuchnią jako miejscem pracy. Celem badań było zoptymalizowanie codziennych czynności domowych i zwiększenie ich efektywności. W swoim filmie reżyser pokazuje dzieje tego eksperymentu – po zanalizowaniu kuchennych nawyków kobiet uznano, że przyszedł czas na poznanie zwyczajów samotnych mężczyzn.
Choć reżyser filmu prześmiewczo przedstawił działania Instytutu Badań Domowych, postaramy się poważniej porozmawiać o polityce w kuchni. Czy w kuchni może dokonać się rewolucja? Jaki ma przebieg? Kto jest adresatem przemian?

Gdzie? u. Barlickiego 22, Bielsko – Biała, siedziba Razem Podbeskidzie

Kiedy? 19.07.2018r. godz.: 18:00