Wybory do Sejmiku – województwo śląskie

W miniony czwartek, okręg Podbeskidzie Partii Razem gościł członka zarządu krajowego, Adriana Zandberga. W związku z tym, w naszym biurze zorganizowaliśmy konferencję prasową, podczas której rozmawialiśmy o planach Razem na kampanię sejmikową, przedstawiliśmy naszych kandydatów i kandydatki do sejmiku oraz filary naszego programu samorządowego. Pierwsze cztery miejsca na liście kandydatek i kandydatów do sejmiku zajmują:
1. Agnieszka Lamek-Kochanowska – lat 50, mieszkanka Śląska Cieszyńskiego, od 20 lat wraz z mężem mieszka w Bielsku-Białej, z wykształcenia jest antropolożką kultury. W Razem działa aktywnie od samego początku, od czerwca 2015 roku. Jest członkinią Zarządu Okręgu Razem Podbeskidzie. Współorganizowała demonstracje Czarnego Protestu BB. Sprawy, które najbardziej ją zajmują to: jakość usług publicznych, prawa kobiet i transport publiczny.
2. Jarosław Hess – od urodzenia mieszka w Bielsku-Białej. Ukończył filozofię na Uniwersytecie Jagiellońskim. Zawodowo zajmuje się redakcją techniczną dla krajowych wydawnictw. Od wielu lat wolontaryjnie zajmuje się działalnością społeczną i kulturotwórczą w naszym mieście. Był założycielem i prezesem Stowarzyszenia Uwaga Kultura, pomysłodawcą i współtwórcą Ośrodka Kreatywności Obywatelskiej. Od ponad dekady prowadzi spotkania dyskusyjne Kawiarni Filozoficznej, a od paru lat – Klubu Książki przy Bibliotece Pedagogicznej w Bielsku-Białej. W Razem działa aktywnie od samego początku, czyli od kwietnia 2015 r. Jest członkiem Zarządu Okręgu Podbeskidzie.
3. Katarzyna Gasparska – lat 28, pochodzi z Bielska – Białej, ukończyła filologię polską na Akademii Techniczno – Humanistycznej w Bielsku, zawodowo zajmuje się marketingiem internetowym. Tematy, którymi najbardziej jest zainteresowana to: prawa kobiet, sytuacja mieszkaniowa w Polsce, prawa pracownicze, prawa zwierząt.
4. Szymon Kania – wychowywał się w kontrastach – wśród ziomków z biednej dzielnicy Białej i bogatych dzieciaków z prywatnego liceum. Pracował jako barman, kelner i pracownik fizyczny. Obecnie pracuje w dwóch Kancelariach prawnych, a po godzinach pomaga ludziom, których nie stać na profesjonalnego pełnomocnika.
Po konferencji, przy kawie i herbacie rozmawialiśmy z mieszkankami Bielska-Białej o nadchodzących wyborach samorządowych i wzięciu przez samorządy większej odpowiedzialności za zapewnienie dobrej jakości opieki zdrowotnej.
Dziękujemy za wizytę, na pewno będziemy ją mile wspominać!

Relację z konferencji znajdziecie tutaj

Processed with VSCO with a9 preset

Comments are closed.