Teatr Tekstu Teodora Sixta „Czerwona dekada”

Zapraszamy na kolejną edycję Teatru Tekstu Teodora Sixta!

„Czerwona dekada” to sztuka o RAF, Rote Armee Fraktion, Frakcji Armii Czerwonej, niemieckiej lewicowej organizacji terrorystycznej zrodzonej z kontestującego ruchu studenckiego, działającej od drugiej połowy lat 60 do 1998 roku i cieszącej się w początkach swojej działalności zaskakująco dużym poparciem społecznym.
Andreas Baader, Ulrike Meinhof, Gudrun Ennslin, pierwsi przywódcy RAF, zginęli w niewyjaśnionych do dziś okolicznościach, w więzieniu. Kolejni – do dziś odsiadują wyroki.
Fala zainteresowania najsławniejszą europejską organizacją terrorystyczną wzmogła się najpierw, gdy RAF rozwiązano, potem, gdy wybuchł światowy kryzys ekonomiczny. Na tej fali powstała „Czerwona dekada” – sztuka, której autorem jest Francuz, Michel Deutsch. Urodzony w 1948 r. Deutsch, w latach 70, kiedy RAF był najbardziej aktywny, zakładał grupy teatralne, wymyślał spektakle, reżyserował i pisał sztukę za sztuką i stał się jednym z głównych twórców nurtu, który nazwano teatrem codzienności. Później stał się współczesnym klasykiem francuskiego dramatopisarstwa. Dla telewizji Arte napisał serial „Alzatczycy”, który w 1997 otrzymał Grimme Preis za najlepszy scenariusz.
„Czerwoną dekadę” opublikował w 2007 roku. W tym samym roku sam ją wyreżyserował w Theatre Saint-Gervais w Genewie. W 2008 za tę sztukę otrzymał od francuskiego towarzystwa teatru współczesnego grand prix w dziedzinie literatury dramatycznej.
Pomysł na „Czerwoną dekadę” jest prosty. W kilkudziesięciu scenach autor chronologicznie przedstawia historię RAF z lat 1966-1977, wykorzystując cytaty, dokumenty, fragmenty dzienników telewizyjnych i rekonstruując rozmowy.

Trzy krótkie monologi Franki Rame i Dario Fo to monologi działaczek RAF w więzieniu.
„To ja, Ulrike, krzyczę” (z 1975 r.), „Zdarzyło się jutro” (z 1970 r.) oraz „Matka” (z 1980 r.) odgrywane były przez nią samą w ich trupie teatralnej Fo-Rame, z którą zjeździli cały świat.

Gdzie? u. Barlickiego 22, Bielsko – Biała, siedziba Razem Podbeskidzie

Kiedy? 09.11.2018r. godz.: 20:00