Teatr Tekstu Teodora Sixta – Eugene Ionesco pt. Nosorożec

Teatr Tekstu Teodora Sixta zaprasza na czytanie sztuki

BERENGER: Tak, jestem potwór, potwór. Nigdy nie stanę się nosorożcem, nigdy, nigdy! Nie mogę się już zmienić. Chciałbym bardzo – bardzo bym chciał – ale nie mogę. Nie mogę już patrzeć na siebie. Wstyd! (…) Jakiż jestem brzydki! (…) Przeciwko całemu światu będę się bronił, przeciwko wszystkim będę się bronił! Jestem ostatni, do końca będę człowiekiem! Ja nie kapituluję!

Ta sztuka z 1959 roku to klasyka teatru absurdu. Nawet ci, których kompletnie nie interesuje ani teatr ani absurd, nosorożca często kojarzą. Przedarł się. Taki, jak go napisał Ionesco, stał się ikoną, symbolem przepoczwarzania się świata oraz dostosowywania się do zmian, nawet tych potwornych i absurdalnych zarazem. Ale nawet ci, którzy dobrze wiedzą, o czym jest “Nosorożec” z reguły dawno go czytali. Sprawdźmy, jak brzmi dziś. To sztuka, którą zawsze zestawia się z aktualnie dzisiejszymi czasami i szuka się analogii, przejawów, zagrożeń. Odświeżmy sobie “Nosorożca”. Prawdopodobnie będzie śmiesznie i strasznie.
Zapraszam! Artur Pałyga

Gdzie? u. Barlickiego 22, Bielsko – Biała, siedziba Razem Podbeskidzie