Jarosław Hess

Lista nr 6 I Miejsce nr 2

Mam 54 lata i od urodzenia mieszkam w Bielsku-Białej. Ukończyłem filozofię na Uniwersytecie Jagiellońskim. Byłem założycielem i prezesem Stowarzyszenia Uwaga Kultura, a także pomysłodawcą i współtwórcą Ośrodka Kreatywności Obywatelskiej. Od ponad dziesięciu lat prowadzę spotkania dyskusyjne bielskiej Kawiarni Filozoficznej a od kilku lat – także spotkania Klubu Książki przy Bibliotece Pedagogicznej w Bielsku-Białej. Jestem rzecznikiem prasowym Razem Podbeskidzie. W wolnych chwilach dużo czytam i jeżdżę na wycieczki rowerowe. Kandyduję do Sejmiku Województwa Śląskiego z okręgu Bielsko-Biała.jarek_hess

Dlaczego zaangażowałeś się w politykę i wstąpiłeś do Partii Razem?

Zawsze interesowałem się polityką, ale z dystansem traktowałem partie polityczne. Próbowałem działać lokalnie, wierząc, że oddolne zaangażowanie i współpraca zwykłych ludzi ma znaczenie i prowadzi do zmiany rzeczywistości na lepsze. Wiele aktywnych osób z mojego pokolenia myślało podobnie i tym samym praktycznie zrzekliśmy się odpowiedzialności za kraj. To był błąd. Nie można oddawać szansy wpływu na zmianę rzeczywistości walkowerem. Gdy pojawiła nowa inicjatywa polityczna, partia o wyraźnym krytycznym stosunku do transformacji, sensownym programie i pełna młodych zaangażowanych ludzi, postanowiłem ją wesprzeć i zrobić tyle, ile mogę, aby odniosła sukces.

Dlaczego zdecydowałeś się na start w wyborach do Sejmiku Województwa Śląskiego?

Sejmik, nasz regionalny parlament, jest stanowczo niedoceniany. To tu wyznacza się kierunki rozwoju dla całego województwa, decyduje o polityce transportowej, społecznej czy kulturalnej. To sejmik decyduje także o podziale olbrzymich środków unijnych. Jeżeli zostanę wybrany, zadbam, żeby fundusze unijne nie zostały zmarnowane i żeby Podbeskidzie nie było w ich rozdziale traktowane po macoszemu.

Gdybyś miał możliwość wprowadzenia trzech zmian w polityce regionalnej, co by to było?

Polityczne projekty powinny przede wszystkim odpowiadać na potrzeby zwykłych ludzi, to o ich problemach politycy powinni przede wszystkim myśleć. Moim zdaniem trzy najważniejsze kwestie wymagające poprawy w naszym województwie to zdrowie, transport i edukacja. Chciałbym, żebyśmy mogli oddychać czystym powietrzem, liczyć na sprawną i przyjazną służbę zdrowia. Żebyśmy wszyscy, a zwłaszcza mieszkańcy wsi, mogli bezproblemowo dojechać do pracy, centrów usługowych i miejsc wypoczynku. I żeby nasze dzieci chodziły do dobrych, otwartych i tolerancyjnych szkół, mogły się w nieskrępowany sposób rozwijać i nie były poddawane ideologicznej indoktrynacji.

Poznaj program samorządowy, który planuję zrealizować, jako radny!

lub pobierz plik Razem-możemy-więcej-program

kwrazem