Katarzyna Gasparska

Lista nr 6 I Miejsce nr 3

Mam 28 lat, pochodzę z Bielska-Białej, ukończyłam filologię polską na Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej, zawodowo zajmuję się marketingiem internetowym. Nie chcąc dłużej stać w kontrze do polityki i tylko ją krytykować, postanowiłam wstąpić do partii, która nie jest wyłącznie mniejszym złem, po to, by wprowadzić w życie hasło: Inna polityka jest możliwa. Jestem członkinią Partii Razem, działam również w Stowarzyszeniu im. Tadeusza Regera, jestem redaktorką naczelną wydawanego przez Stowarzyszenie czasopisma Równość. Współorganizowałam Czarne Protesty w Bielsku-Białej, należę do nieformalnej grupy Czarny Protest Bielsko-Biała, która przystąpiła do Wielkiej Koalicji za Równością i Wyborem.

Dlaczego zaangażowałaś się w politykę i wstąpiłaś do Partii Razem?katarzyna_gasparska

Wstąpiłam do Partii Razem w wyniku niezadowolenia z krajowej polityki, która skłoniła wiele moich koleżanek i kolegów do wyjazdu z kraju. Widząc zabetonowaną scenę polityczną, nie łudziłam się, że nowe ugrupowanie wprowadzi zmianę z dnia na dzień, tuż po pierwszych wyborach. Partia Razem jednak konsekwentnie buduje swoją siłę jako nowa lewica. Nie zapominamy, czym jest solidarność, równość, demokracja.

Dlaczego zdecydowałaś się na start w wyborach do Sejmiku Województwa Śląskiego?

Politykę tworzy się także w regionie. Rozsądna polityka regionalna sprawi, że mieszkańcy i mieszkanki województwa śląskiego będą oddychać czystym powietrzem, bez problemu i bezpiecznie dojadą do pracy i domu. Dzięki zrównoważeniu szans rozwoju w regionie nie tylko mieszkańcy i mieszkanki dużych miast województwa będą mogli godnie żyć. Wiem, że i oni spotykają się z wieloma problemami i mam świadomość, że wiele z tych problemów potrzebuje rozwiązań systemowych. Zgłaszam gotowość do pracy nad nimi.

Równość nie jest dla mnie pustym słowem i właśnie tym chcę się zajmować, będąc radną sejmiku województwa śląskiego. Polska – wygodny dom dla wszystkich – to cel, który możemy osiągnąć wspólnie.

Gdybyś miała możliwość wprowadzenia trzech zmian w polityce regionalnej, co by to było?

Gdyby złota rybka zechciała spełnić moje trzy polityczne marzenia, to chciałabym oddzielić całkowicie kościół od polityki, przywrócić ludziom zaufanie do instytucji publicznych oraz wprowadzić sprawiedliwość społeczną.

Poznaj program samorządowy, który planuję zrealizować, jako radna!

lub pobierz plik Razem-możemy-więcej-program

kwrazem