Wioletta Dziobek

Lista nr 6 I Miejsce nr 7

Nazywam się Wioletta Dziobek, mieszkam w Kamesznicy, a w moich żyłach płynie góralska i śląska krew. Z wykształcenia jestem pedagogiem, od lat działam jako wolontariusz, m.in. w Ośrodku Readaptacyjnym Śląskiej Fundacji „Błękitny krzyż”, pomagając osobom w trudnej sytuacji życiowej, uzależnionym, odrzuconym przez społeczeństwo. Pracuję również w sektorze publicznym. Kocham góry, jestem szczęśliwą mamą. W Razem od kwietnia 2018 roku.

Dlaczego zaangażowałaś się w politykę i wstąpiłaś do Partii Razem?wioleta_dziobak

Dlaczego w Razem? Dlatego, że to partia otwarta – wychodzi do ludzi, jest dla ludzi, a nie ludzie są dla niej, jak to ma miejsce w innych partiach. Ma wizję – głośno i dobitnie mówi o bolączkach naszego kraju, a przy tym ma na nie lekarstwo, wytyka błędy, ukazując patologię – ale wyciąga z nich wnioski.

Dlaczego zdecydowałaś się na start w wyborach do Sejmiku Województwa Śląskiego?

Kandyduję w wyborach, ponieważ zależy mi na tym, aby nasza mała ojczyzna, nasz region, będący ważną częścią większego organizmu, jakim jest Polska, kwitł. Abyśmy z godnością i dumą pracowali na wspólny dobrobyt, a wszelkie nasze działania były transparentne i uczciwe, nie pod publiczkę.

Gdybyś miała możliwość wprowadzenia trzech zmian w polityce regionalnej, co by to było?

Gdybym mogła zmienić oblicze polityki, postawiłabym na pokorę. Obiecywać jest łatwo, mówić o uczciwości również, ale mierzenie się z problemami i wyciąganie wniosków z podjętych decyzji wymaga odwagi. My, kobiety, mamy tę odwagę, każda z nas jest amazonką i potrafi wiele udźwignąć. W nas jest siła i potencjał, nie damy się stłamsić i dlatego jesteśmy prekursorkami zmian.

kwrazem