Razem Podbeskidzie demonstruje przeciw nienawiści w Bielsku-Białej

Wczoraj o 18:00 zebraliśmy się na Rynku w Bielsku-Białej, by pokazać, że nasze miasto, jest miastem tolerancyjnym i otwartym. Miastem, w którym osoby LGBT mogą czuć się jak w domu.

Podczas demonstracji byliśmy świadkami wielu poruszających momentów. Kilka osób dokonało coming outów, kilkanaście osób odważyło się wziąć mikrofon i opowiedzieć o swoich doświadczeniach oraz odczuciach. To dla nas bardzo ważne doświadczenia. Wspólnie udało nam się stworzyć bezpieczną i otwartą atmosferę. Chcielibyśmy, żeby taka atmosfera była codziennością zarówno w Bielsku-Białej jak i w całej Polsce.

Dlatego właśnie nie boimy się skrajnej prawicy, która pojawiła się na placu Chrobrego. W przeciwieństwie do niej byliśmy radośni, głośni i otwarci na głosy wszystkich. Jako Razem Podbeskidzie od lat walczymy z przejawami dyskryminacji i nienawiści w regionie i dzięki licznemu wsparciu mieszkanek i mieszkańców po raz kolejny wytyczyliśmy jasną granicę – nie ma miejsca dla faszyzmu w stolicy Beskidów!

Fot. Małgorzata Koniorczyk