Alarm graniczny trwa – wspieramy protestujących w Cieszynie

W dniu wczorajszym jako Razem Podbeskidzie uczestniczyliśmy w cieszyńskim proteście “Alarm graniczny trwa”. Byli żołnierze i funkcjonariusze służb zebrali się na rynku w Cieszynie, by protestować przeciwko krzywdzącym zapisom ustawy “dezubekizacyjnej”

8 kwietnia 2017 r. rząd Prawa i Sprawiedliwości wprowadził ustawę fałszywie określą mianem “dezubekizacynej”, sugerując, że jest wymierzona jedynie w funkcjonariuszy tajnej policji PRL, uczestniczących w represjonowaniu opozycji. Stanowią oni jednak niewielki ułamek osób dotkniętych ustawą, w porównaniu do tysięcy zwykłych milicjantów walczących z przestępczością, pracowników administracji placówek MSW, funkcjonariuszy Wojsk Ochrony Pogranicza, czy nawet Państwowej Straży Pożarnej.

Wprowadzenie w życie przepisów tej ustawy stanowi niebezpieczny precedens. W tym przypadku wprowadzono odpowiedzialność zbiorową nie za udowodnione przestępstwa, a jedynie za sam fakt choćby krótkotrwałego zatrudnienia w służbach PRL – jednym słowem rząd zastosował w ustawie praktykę wymierzania kary bez wyroku sądowego oraz stosowania odpowiedzialności zbiorowej.

Okrucieństwo tej ustawy przejawia się w tym, że podważa zaufanie do instytucji państwowych, oraz że dotyczy ona w głównej mierze osób w podeszłym wieku, które przeszły już na rentę czy emeryturę. Potwierdzeniem nieludzkiego charakteru wprowadzonych przepisów jest rosnąca liczba spowodowanych nią samobójstw, co zostało opisane przez Grażynę Piotrowicz z Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP.

Popieramy więc protest i apelujemy do władz o wsłuchanie się w głosy poszkodowanych.