Szczepionki na grypę w Cieszynie? Razem Podbeskidzie składa petycję.

W czwartek 1 października radna krajowa Razem z naszego regionu Agnieszka Lamek-Kochanowska wspólnie z radnymi Klubu Radnych Rady Miejskiej Siła złożyła do Burmistrzyni Cieszyna Gabrieli Staszkiewicz petycję ws. wprowadzenia w mieście programu refundacji szczepień na grypę w mieście.

Program szczepień na grypę to ważne zabezpieczenie dla nauczycieli i urzędników, którzy codziennie w pracy stykają się z setkami ludzi. Eksperci z Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy zwracają uwagę na podobieństwo objawów grypy i koronawirusa oraz istotność zróżnicowania obu chorób dla obciążenia systemu opieki zdrowotnej. Ponadto naukowcy uważają, że grypa znacznie ułatwia infekcje koronawirusem w sezonie jesiennym i zimowym. Szczepień na grypę obecnie brakuje, ale gdy będą dostępne, ważne jest by trafiły do tych osób, które są najbardziej narażone.

W związku z tymi zagrożeniami uważamy wprowadzenie programu refundacji szczepionek na grypę za konieczny element zapewnienia nam bezpieczeństwa w czasie pandemii. Podobną petycję złożyliśmy także w Bielsku-Białej, o czym mogą państwo przeczytać tutaj.