Strajk kobiet w Bielsku-Białej

Od 23 października w Bielsku-Białej, tak jak w wielu miastach Polski, trwają protesty przeciw zaostrzeniu prawa antyaborcyjnego przez Trybunał Konstytucyjny. Są to spontaniczne i oddolne akcje, ale jako Razem Podbeskidzie od początku bierzemy w nich udział i będziemy brać udział tak długo, jak będzie to konieczne. Codziennie w pierwszym szeregu protestów stają polityczki i politycy partii Razem, m.in. Agnieszka Lamek-Kochanowska, Magdalena Madzia i Mateusz Merta.

Protesty te są wyrazem frustracji i gniewu Polek i Polaków wobec władzy skrajnej prawicy, która motywowana religijnym fundamentalizmem próbuje narzucić nam jedno z najbardziej restrykcyjnych praw anty-aborcyjnych na świecie. Nie znaczy to jednak, że dotychczasowy stan rzeczy był zadowalający. Tak zwany “kompromis” aborcyjny – faktycznie umowa pomiędzy politykami prawicy a episkopatem zawarta ponad głowami społeczeństwa – stanowił od zawsze drastyczne naruszenie praw kobiet. Partia Razem opowiada się zdecydowanie za liberalizacją prawa i dostosowaniem go do cywilizowanego europejskiego standardu. Każda kobieta powinna mieć dostęp do legalnej i bezpiecznej aborcji do 12 tygodnia ciąży, a w uzasadnionych przypadkach dłużej. Dzisiaj walczymy więc nie tylko o cofnięcie barbarzyńskiego zakazu wprowadzonego przez TK, ale o odrzucenie fałszywego “kompromisu” z 1993 r.