STOP podwyżkom cen biletów MZK w Bielsku-Białej

Dziś o godzinie 14:00 w Urzędzie Miasta Bielska-Białej złożyliśmy petycję z apelem o zatrzymanie przez Jarosława Klimaszewskiego – Prezydenta Miasta Bielska-Białej decyzji o podwyższeniu cen biletów autobusowych w naszym mieście.

W naszej petycji piszemy:

Szanowny Panie Prezydencie,

Zwracamy się do Pana z apelem o wycofanie decyzji podwyżek cen biletów MZK w Bielsku-Białej.

Rozumiemy, że koszty transportu publicznego są w dużym stopniu finansowane przez miasto, opłaty z biletów pokrywają 30% budżetu MZK, a sytuacja budżetu miejskiego jest trudna. Mamy też świadomość, że epidemia skutkowała znacznym spadkiem wpływów z biletów MZK. Nie zgadzamy się jednak na to, by przerzucać koszty kryzysu na osoby korzystające z transportu publicznego. Sytuacja ekonomiczna w mieście się pogarsza. Pandemia sprawia, że wzrasta bezrobocie. Wiele osób dziś z trudem wiąże koniec z końcem. Uważamy, że niedopuszczalne jest, by w takiej sytuacji Urząd Miasta dodatkowo podwyższał koszty tak elementarnej usługi, jak transport publiczny. Jeśli konieczne są oszczędności, to powinny one być dokonywane innym kosztem.

W czasach przyspieszających zmian klimatycznych, inwestycje w niskoemisyjny, ekologiczny i tani transport publiczny powinny być jednym z najważniejszych priorytetów miasta. Tymczasem od lat kolejni prezydenci miasta traktują transport publiczny po macoszemu. Apelujemy do Pana o zatrzymanie tej decyzji i zakończenie tego wieloletniego procesu.

Z poważaniem,
Magdalena Madzia
Mateusz Merta
Leopold Hess
Karolina Hess
Adam Konieczny
Zarząd Okręgu Razem Podbeskidzie

Agnieszka Lamek-Kochanowska
Rada Krajowa Lewicy Razem

Dziękujemy Wam za wasze wsparcie zarówno podczas zbierania podpisów jak i to wyrażane we wszystkich komentarzach i wiadomościach, które otrzymaliśmy!