Szczepienia przeciwko COVID-19 dla osób bezdomnych w Bielsku-Białej

Sytuacja osób w kryzysie bezdomności w naszym mieście nie jest dobra. Są oni grupą w szczególny sposób dotkniętą skutkami pandemii koronawirusa, co najwidoczniej objawia się w czasie trwającej obecnie akcji szczepień. Nie pozostajemy bierni i reagujemy na sytuację!

Sygnały, jakie docierają do nas od osób bezdomnych, które spotykamy na akcjach pomocowych w mieście, nie są dobre. Nie wiedzą one jak zapisać się na szczepienia przeciwko koronawirusowi. Nie wiedzą również do kogo mogą zwrócić się z zapytaniem w tej sprawie, ani w jaki sposób miałyby dostać się na szczepienie gdyby odbywało się ono w mieście innym niż miejsce pobytu.

Zdecydowaliśmy się zadziałać! W zeszły piątek członek naszego Zarządu Okręgu Mateusz Merta wspólnie z radną krajową Razem Agnieszką Lamek-Kochanowską złożyli zapytanie do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Bielsku-Białej. Pytają w nim:

• Czy istnieje realny problem pomocowy rejestracji osób bezdomnych na szczepienia przeciwko COVID-19?
  • Czy taka pomoc jest organizowana przez MOPS?
  • Do jakich urzędników kierować można osoby w kryzysie bezdomności, które wyrażają chęć zaszczepienia przeciwko COVID-19 np. podczas akcji pomocowych?
  • Czy istnieje system informacji o szczepieniach przeciwko COVID-19 dla osób w kryzysie bezdomności?
  • Czy jest realizowana pomoc w zakresie transportu dla osób w kryzysie bezdomności, które zostają zapisane na sczepienie przeciwko COVID-19 w miejscu innym niż miejsce pobytu?

To ważne by w dobie kryzysu miasto zadbało również o tych, których głos pozostaje na co dzień niesłyszalny!